Wintersoep.

2 L. water — 6 Maggi’s Bouillonblokjes — 1 d.L. (1 gewoon
theekopje) melk — stukje wortel, plakje koolraap — 1 prei -
1 kleine selderijknol — 10 spruitjes — 4 tamelijk groote
aardappelen — 50 G. (1/2 ons) boter of vet van jus — wat
zout — 1 eetlepel gehakte peterselie en selderij. Laat de fijngesnipperde groenten en de in blokjes gesneden
aardappelen in de gesloten pan zachtjes gaar smoren met de
boter of het vet, voeg er, als de pan te droog zou worden, een
klein scheutje water bij.
Wrijf met een stevigen houten lepel alles tot een gelijke
purée; verdun die langzamerhand met het kokende water,
waarin de bouillonblokjes zijn opgelost en laat vervolgens de
soep zachtjes nog een half uurtje doorkoken (af en toe
roerende), tot ze gelijkmatig gebonden is.
Voeg er tenslotte de melk bij, de gehakte peterselie en
zooveel zout als voor den smaak noodig blijkt