Oud Brabantse Recepten

inleiding:

Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Brabanders. Nog steeds staan ze bekend als Bourgondische levensgenieters met een groot gevoel voor gastvrijheid.

Niet alleen voeger, maar ook nu wordt er goed gebakken en gekookt in Brabant. Dat leverde een keur aan Brabantse streekgerechten op.

En, de oude gerechten zijn in. Oude recepten van moeder en grootmoeder worden uit oude, bijna versleten kookboeken en uit beduimelde schriften gehaald. We willen weer geuren en smaken van vroeger terugvinden.

De namen van de oude gerechten zijn vaak kleurrijk (wat dacht u van kipkap, horlepeekes, lariekook?), maar ze zijn allemaal goed thuis te maken, omdat de Brabantse keuken nooit een moeilijke keuken is geweest.

Geniet ook nu weer van typische Brabantse gerechten!

Met dank aan Koos Manders en Stichting Cubra. !

Over Koos Manders (Montfort, 1950):

Ik ben getrouwd met Gerda; vier stiefkinderen.

Ik woon in Sint-Michielsgestel.

Belangrijkste activiteiten op dit moment (januari 2003):

- eindredacteur van het kooktijdschrift Lekker koken met…, dat gratis verkrijgbaar is bij veel slagers en groentespeciaalzaken

- medewerker van de website Koken met Floor: Klik hier om deze site te bezoeken

- verzamelaar van originele buitenlandse recepten; naast circa 75.000 ‘gewone’ recepten heb ik circa 15.000 authentieke buitenlandse recepten uit 207 landen verzameld, die ik uit die landen zelf gekregen heb via Nederlandse ambassades, consulaten, bedrijven, etc.

Publicaties:

Ei. 100 recepten uit de hele wereld. 132 pagina’s. Uitgever: BZZTôH. ISBN: 90 5501 915 1

- Diverse receptenboekjes, uitgegeven in eigen beheer.

IN MEMORIAM Koos Manders

Op 25 mei 2009 werd de redactie van CuBra op de hoogte gebracht van het overlijden van Koos Manders op 14 maart 2009 in Sint Michielsgestel. Koos was een van CuBra’s medewerkers van het eerste uur. Met veel enthousiasme droeg hij de Brabantse recepten bij, die een onderdeel vormden van zijn gigantische verzameling recepten. Meermaals werd Koos getroffen door ernstige gezondheidsproblemen, zodat hij zijn rubriek moest stopzetten. Maar hij kwam terug, in de hoop dat de zorgen nu voorbij waren. Dat is niet het geval gebleken. We missen in Koos een trouwe medewerker en een kenner van de Brabantse culinaire cultuur. Koos Manders is 58 jaar geworden.