Bier

Nodig:

8-10 liter water

2 kopjes droge gerst (moutgerst)

een flinke handvol hop

ca. 50 g gist

500 g suiker

2 theelepels buisman (voor de kleur)


Bereiding:

De gerst, hop en buisman geruime tijd laten koken in ca. 5 liter water (ca. 2-3 uur) en dan nog ca. ½ dag warm houden.

Daarna de vloeistof zeven en aanvullen met koud water tot men 8-10 liter heeft verkregen.

Hierin de suiker oplossen en als de temperatuur tussen de 20 °C en 28 °C is, de bakkersgist erin kruimelen. Goed omroeren. Alles daarna op kamertemperatuur laten staan om te gisten gedurende 5 dagen.

Nu kan het bier ‘afgeschuimd’ worden en verder overgedragen in flessen, echter nog niet afsluiten, omdat er nog een na-gisting moet volgen.

De flessen worden tot de hals gevuld. Het schuim dat ontstaat, kan makkelijk verwijderd worden.

Laat deze na-gisting op een koele plaats geschieden en sluit de flessen na ca. 5 dagen met metalen beugels, die voorzien zijn van goed schoongemaakte gummiringetjes.

Het wordt een licht alcoholische drank, die door de aanwezige koolzuur ook licht mousserend wordt.