Bossche koek

Bossche koek (Sint-Janskoek) en Sint-Jans-Moppen

De Bossche Koek stamt waarschijnlijk al uit de tijd van Jeroen Bosch. Vijf eeuwen later, staat deze rijk gevulde koek nog steeds bekend als ‘De Echte Bossche Koek’. Beroemde Bossche bakkers bakten eeuwenlang deze lekkernij en gaven het recept door van vader op zoon. De meeste van die goed bewaarde recepten gingen verloren. Eén bakkersfamilie, de familie De Backer, bakt nog steeds de Bossche Koek volgens het authentieke recept.

Beter gezegd: bakt weer de Bossche Koek! Want toen Jan de Backer in 1988 overleed, nam hij het recept mee in zijn graf. Althans, zo dacht de familie.Totdat in 2001 de 4-jarige kleinzoon Jules het recept terugvond, tijdens de verbouwing in een pand aan de Parade, waar Jan de Backer zijn winkel had en woonde. Na vele ‘misbaksels’ is Koekhuys Jan de Backer er in geslaagd om de oorspronkelijke smaak van de authentieke Bossche Koek terug te krijgen. Het dankt zijn smaak aan de honing, de eerlijke ingrediënten, de bijzondere kruidenmelange en de manier waarop hij wordt gebakken: in een houten mal. Na vele jaren wordt de Echte Bossche Koek van Jan de Backer wederom op die ambachtelijke wijze gebakken.

Hier volgt een zeer oud recept, dat in de huishoudkeuken kan worden bereid.

Nodig:

1 – 1½ dl water

100 g havanna honing of een dun vloeibare bloemenhoning

200 g bretonse honing of honing met een vaste consistentie bijv. klaverhoning

600 g roggebloem

10 g dubbel koolzure soda (bakpoeder)

50 g koekkruiden

½ dl karnemelk

nogmaals 150 g ‘vloeibare’ honing

100 g ‘vaste’ honing

greinsuiker

Bereiding:

Breng het water aan de kook en los hierin de eerst genoemde hoeveelheden honing op. Werk er de gezeefde roggebloem doorheen en laat deze massa enige uren staan om door en door af te koelen.

Kneed er dan de specerijen, bakpoeder, karnemelk en de rest van de honingsoorten door.

Er is nu een taai kleverig deeg ontstaan, waarmee een ingevette cakevorm kan worden gevuld. Klop met een natte hand het deeg goed aan en zorg dat de bovenkant mooi glad is afgewerkt. Strooi er dan greinsuiker over.

Bak de koek in een matig warme oven (175-180 °C) ± 1½ uur.

U kunt ook het deeg uitstrijken op een ingevette bakplaat met hoge rand. Dan krijgt u een grote platte koek, die beter gaar zal worden. De baktijd is dan ± 1 uur op 175-180 °C.

Sint-Jans-moppen

Bereiding:

Maak een deeg zoals boven omschreven.

Strijk het uit op een ingevette bakplaat en maak de bovenkant glad met een vochtige hand.

Bak het deeg in een matig warme oven (± 175 °C) gedurende 20-30 minuten.

Laat de koek enigszins afkoelen en snijd er dan langwerpige (doorsnede 4 cm) of vierkante (4 x 4 cm) moppen van.

Neem de moppen van het bakblik en laat ze verder afkoelen op een taartrooster