Spaanse spek

Spaans spek is een erg oud Brabants gerecht, waarschijnlijk uit de tijd ven de Spaanse overheersing. Bij de bereiding wordt het deeg nogal glibberig, want spek komt niet voor in dit recept.


Nodig:

1 kg bloem

1 theelepel zout

4 dl melk

50 g verse gist

2 eieren

1½ kg zoete appels

500 g verse worst

stroop


Bereiding:

Zeef de bloem met het zout boven een kom.

Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.

Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.

Breek de eieren erbij en maak vanuit het midden – scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend – een mooi glad beslag.

Laat het beslag - afgedekt met een vochtige doek - 1 uur op een warm plekje rijzen.

Schil intussen de appels, doe ze in een pan met een dikke bodem water en leg de worst erop. Breng aan de kook

en laat alles 15 minuten op een laag vuur zachtjes doorkoken.

Doe het beslag nu in de pan op de appels met de verse worst, doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat op laag vuur 2 uur zachtjes doorkoken. Kijk tijdens het koken niet meer in de pan, want dan slaat het beslag neer.

Haal na 2 uur het brood uit de pan.

Snijd het gare brood in plakken, dien op met warme stroop en geef de zoete appels en verse worst er apart bij.

In plaats van stroopsaus kan ook kaneelsaus of boter + suiker gegeven worden.