Vrijdagse soep

Op vrijdag werd vroeger in het katholieke zuiden geen vlees gegeten! Wat paste dan toen, en nog eigenlijk steeds, beter dan een groentesoep?
Nodig:ca. 600 g oudbakken broodeen paar liter water100 g boter of reuzel4 uien (in 12 stukken)200 g savooienkool, fijne reepjes250 g wortelen. zeer fijngesneden175 g knolselderij, in hele fijne schijfjespeper, zoutmaggisnufje gemalen foelienaar smaak mosterd
Bereiding:Haal de korsten af van het brood. Zet het water op en breng het aan de kook. Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, totdat een tamelijk dikke ‘soep’ is verkregen (broodsoep).Neem een grote braadpan met dikke bodem. Laat daarin de uien in de hete boter of reuzel bruin braden. Voeg de savooienkool toe en iets later de wortelen en de knolselderij.Laat alles ca. 20 minuten zachtjes stoven.Voeg naar smaak zout, peper, foelie en maggi toe.Schep de ‘broodsoep’ in de braadpan. Laat de soep nog even koken.En roer tot slot nog mosterd naar smaak toe.