Alain Ducasse op Nederlandse Tv

Donderdag 24 maart zat ik precies om 21:00 uur voor de buis gekluisterd. Op Nederland 3 was te zien: De wereldberoemde topchef Alain Ducasse te gast in het tv-programma College Tour!.  Een grote eer aangezien het zijn eerste optreden in een Nederlands televisieprogramma ooit is. De grootste succesvolste topchef van de wereld, voor het eerst te zien op de Nederlandse TV. Dit MOEST IK ZIEN!  In de zaal waren naast studenten ook  Nederlandse topchefs aanwezig, onder meer Joop Braakhekke, Ron Blaauw en Robert Kranenborg die wél vrij kregen van werk, die vragen stelden.

Een oorverdovend applaus klonk door de zaal van het televisiestudio in Hilversum toen Alain Ducasse opkwam, om vervolgens plaats te nemen op een relax-stoel midden op het podium. Ik kon niet wachten tot het interview begon. Veel had ik al van hem gehoord en gelezen van mijn horeca collega’s. Mijn moeder vroeg zich af: wie is dan die Alain Ducasse?

Even voor mijn moeder en voor u in het kort, wie is deze persoon..?

—————–

Alain Ducasse werd op 13 september 1956 geboren op een boerderij in Castel-Sarrazin. Een klein Frans dorpje in Zuidwest Frankrijk. Hier groeide hij op tussen de eenden, ganzen, champignons, foie gras en vele andere typisch Franse ingrediënten. Dit stelde hem in staat om op jonge leeftijd zijn smaak en kennis van de Franse keuken tot in perfectie te ontwikkelen.

Op 16-jarige leeftijd begon Ducasse zijn loopbaan door te werken met beroemde Franse Chefs als: Michel Guérard, Gaston Lenôtre, Roger Vergé’s en Alain Chapel. In 1984 behaalde Ducasse zijn eerste twee Michelinsterren als chef van restaurant ‘La Terrasse’ te Juan- Les- Pins.

Tegenwoordig heeft Ducasse als enige chef ter wereld drie driesterrenrestaurants en kan hij met zijn wereldwijde imperium van 27 restaurants en 18 Michelinsterren gerust een instituut genoemd worden. Hij kookte voor een ontelbaar aantal beroemdheden, schreef talloze kookboeken en zijn culinaire meesterwerken worden bewonderd door zowel hobbykoks als volleerde en bekroonde sterrenchefs.

————–

Een Franse topchef dus. De hele zaal zit vol met studenten en topchefs uit Nederland die hem een langbedachte vraag willen stellen. Een leuk gezicht: iedereen zit met koptelefoontjes op om de Franse topchef te kunnen verstaan. De snelle Franse taal wordt voor hen omgezet in begrijpbare Nederlandse taal. Geweldig dat het zo kan, met de techniek van tegenwoordig.

Eten in een driesterrenrestaurant is een ongekende sensatie. De bediening sluipt door het restaurant zonder zich op te dringen. In de keuken van Ducasse met chef Christophe Saintagne, dansen veertig koks om elkaar heen in een te kleine ruimte. Hier geen bizarre scheldkanonnades zoals bij Gordon Ramsay. In stilte en diepe concentratie wordt er gecreëerd met de beste producten die het Franse platteland te bieden heeft. Prachtig!

De Fransman wijde onder meer uit over de criteria van een goed gerecht. Ook vertelde hij over zijn zoektocht naar de beste hamburger van de wereld, een onvoorstelbare kookkunst uit Japan, het geheime recept voor een succesvolle carrière en dat eten erg belangrijk is voor het liefdesleven. Eigenlijk allemaal al dingetjes die we al weten, maar uit de mond van een Wereldchef klinkt het natuurlijk wel veel interessanter! Mijn advies: zoek hem een keer op op internet, en bekijk het interview.

Met Culinaire Groeten,

Roy Klerks