Films over eten

Films met eten in de hoofdrol

Er zijn inmiddels zo veel TV-shows over eten dat het haast onmogelijk is ze te missen: elke dag wordt er wel een top chef, master chef, kitchen queen, thuiskok van het jaar, kitchen ruler of wat dan ook gekozen. Vaak gaat het meer om het competitie-element dan om de gerechten zelf en wordt de meeste tijd in de shows gevuld met ‘in spanning’ wachten op de mening van de experts, afgewisseld met achteraf opgenomen en tussen de uitzending door geplakte meningen van de kandidaten.

Ik kijk al lang niet meer naar die wedstrijd-kookprogramma’s met cook-offs en andere hippe spelelementen. Wat ik wel leuk vind zijn de kookprogramma’s waar daadwerkelijk iets wordt gemaakt wat ik zelf ook zou willen maken. Een echt leuk programma is ‘Dagelijkse Kost’ op de Belg; een zeer ontspannen en informatief kookprogramma van een Belg die je graag als buurman zou willen hebben. En vele programma’s van Rudolf’s 24Kitchen.

Naast al deze programma’s is er ook een aantal (soms wat vreemde) films over eten. Een aantal daarvan vind je hier onder.

Big Night (1996)

Een komisch drama over twee Italiaanse broers die een restaurant hebben in Amerika. De culinaire hoogstandjes van de heren wordt door de lokale bevolking niet gewaardeerd: meer kaas en ketchup is wat de bezoekers van het restaurant willen bij hun pasta, en zeker geen dingen eten die ze niet kennen. De loze maar mooie praatjes en beloftes van vrienden zorgen ervoor dat de broers besluiten om de tent op te doeken maar niet voordat ze nog één keer alles koken en bakken wat ze kunnen. Het resultaat is The Big Night.

Babette’s Feast (1987)

Twee zussen, wonend in een ingedut dorpje op het Deense platteland, nemen Babette aan als huishoudster. Als Babette de loterij wint schudt ze iedereen wakker met het goddelijke maal dat ze besluit te koken.

Charlie & the Chocolate Factory (2005)

Iedereen kent het verhaal van Charlie and the Chocolate Factory (Sjakie en de Chocoladefabriek) wel. Alleen van de grote hoeveelheid chocolade in deze film word ik al blij.

Louis de Funes (1976)

Een heerlijke film: L’Aile ou la Cuisse is een parodie op hoe de Fransen omgaan met hun Franse keuken. Het leuke is dat je een kijkje in de keuken krijgt van de beste Franse restaurants.

No Reservations (2007)

No Reservations: Catherine Zeta-Jones als sterrenchef die plotseling voor haar nichtje moet zorgen. En dan komt er ook nog eens ‘n fijne nieuwe mannelijke chef op haar pad…(een goede vrouwenfilm)

Julie & Julia (2009)

Julie & Julia: zucht. Passie, eten, vriendschap… Een heerlijke feel good film.

Ratatouille (2007)

Ratatouille is aandoenlijk, maar stiekem gewoon een ontzettend leuke film over eten. Het ratje Remy droomt ervan om ooit een grote Franse chefkok te worden en natuurlijk doet hij er alles aan om dit te verwezenlijken.

The Ramen Girl (2008)

Een jonge Amerikaanse vrouw leeft met haar vriend in Tokio, maar nadat hij de relatie beëindigt zit ze alleen in deze vreemde wereldstad. Ze besluit in Tokio te blijven en er richting in haar leven te zoeken. Vervolgens solliciteert ze bij een noedelrestaurantje dat gerechten aan de straat verkoopt door een raam. Daar leert ze de kunst van het bereiden van de gerechten onder een tirannieke Japanse meesterkok.