Roze tomaat?!

Ontwikkelingen van groente & fruit

Het lijkt erop dat er steeds meer bizarre nieuwe groente en fruit wordt ontwikkeld door laberatoria. Pineberries, roze tomaten (sweet pink), grafiti aubergines, tiger tomatos…. Is ons groenteschap binnenkort een tovertuin?

Allereerst de roze tomaat. In Wageningen hebben ze door hoe tomaten roze kunnen kleuren. Door het ontbreken van een stofje dat voor een gele kleur zorgt kleurt de tomaat roze. In china schijnen deze roze varianten voor te komen, maar zijn ze schaars en dus veelgevraagd.

Overigens is een paar jaren terug ook al een roze tomaat gelanceerd door een fabrikant in België: de “Sweet Pink” Deze zou extra umami hebben, een interessante toevoeging.

Een roze tomaat is natuurlijk gek, opvallend. Een tomaat hoort rood te zijn! Tenminste… is dit wel zo?

Toen de tomaat in Europa geïntroduceerd werd was hij nog geel. Italianen ontdekten de pomo d’oro en na kruisen en selecteren kwam daar een rode tomaat uit. Gele tomaten zijn in horeca groothandels dan weer minder populair omdat de klant rode zou willen eten… of zou het komen omdat gele sherry tomaatjes bijna 2 x zo duur zijn als rode en dat een inkopende kok dat prijsverschil toch niet over heeft voor tomaatjes die hetzelfde smaken.

Een tomaat is rood, net zoals een wortel rood is, toch? Ja mischien klopt dat wel! De klassieke wortel is oranje en dit komt doordat Nederlandse boeren in de 17e eeuw een voorkeur hadden voor deze kleur, vanwege de oranje politieke beweging. Veredeling en selectie zorgde ervoor dat de wortel overal op de wereld nu oranje is, terwijl ze net zo goed wit, zwart, paars, rood of geel zouden kunnen zijn. Tegenwoordig zie je de andere kleuren steeds meer terug. Ik dacht eerst aan een food innovatie toen ik ze in Californië zag, maar het zou eerder een teruggedraaide innovatie genoemd kunnen worden.

Tegenwoordig zijn Nederlandse ‘boeren’ wederom verantwoordelijk voor groente vernieuwingen. De microvegetables uit het westland, de dutch specialties schijnen overal op de wereld aftrek te hebben. Aubergines in alle kleuren, gele courgettes, grafiti groentes, bolcourgettes. In hoeverre het nieuwe groentes zijn is mij niet helemaal duidelijk. Het zullen wellicht combinaties zijn of groentes die in andere landen algemeen bekend zijn, maar in Nederland nog weinig gezien. Aubergines in bolvorm ken ik uit Azië. De witte eivormige versie doet verklaren waarom aubergine egg-plant heet in de engelse taal. En zo zijn er meer westland producten die hun oorsprong ergens anders hebben.

Tenslotte pineberry. Iets wat ik had gezien op televisie afgelopen week: een witte aardbei met ananas smaak. Het schijnt Afrikaans fruit te zijn, dat in het wild is uitgestorven. In de Nederlandse kas is dit fruit nieuw leven ingeblazen. Net zoals andere nieuwe fruit en groente varianten lijkt de pineberry een hich-tech laboratorium product dat met een hippe naam op de markt wordt gebracht. Ik ben benieuwd of we later aardbeien met tomatensmaak kunnen ontwikkelen en andersom, zoals Jonnie Boer dat deed in 2009.

Tot Culi,

Roy