Voedselprijzen

Wat kost voedsel?

Ook de markt van voedsel is er een van vraag en aanbod: hoe meer vraag, hoe hoger de prijs bij gelijkblijvend aanbod. Aangezien de wereldbevolking blijft toenemen zal er voedselschaarste kunnen ontstaan, en hoe meer roet het klimaat en klimaatverschijnselen zoals El Niño in het eten gooien hoe duurder ons eten wordt. En dat is wat we al lange tijd horen: voedsel gaat heel duur worden. Maar wanneer dan?

Voedselprijzen stijgen voorlopig niet

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft samen met de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO een rapport opgesteld waarin uiteen wordt gezet hoe men denkt dat de voedselprijzen tot 2024 zich zullen gedragen.

Tot nu toe werd aangenomen dat de prijzen van voedsel alleen maar zullen stijgen, maar de afgelopen jaren hebben we naast een aantal pieken in de prijzen ook een daling gezien, en men verwacht dat deze daling nog een aantal jaren zal doorzetten. Men voorziet een rem op de stijgende vraag naar granen en een toename van de vraag naar eiwitten en vetten doordat de welvaart in de wereld is toegenomen: meer mensen kunnen zich nu behalve granen en gewassen ook meer vlees en vis veroorloven.

De voedselprijzen gaan dus voorlopig nog niet stijgen, en zeker niet ten opzichte van de Nederlandse inflatie.

Groente en fruit toch relatief duur in Nederland

Maar toch is het vreemd dat groente en fruit regelmatig zo duur is in de Nederlandse supermarkten. En dat vindt ook het ministerie van Economische Zaken dat laat uitzoeken door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) wat de reden is voor het grote verschil tussen wat boeren en tuinders ontvangen voor hun groente en fruit en wat de consument betaalt in de supermarkt.

In 2009 werd ook al een onderzoek gedaan naar het verschijnsel dat een aantal producten in Nederland zo veel duurder zijn dan in andere Europese landen, terwijl boeren niet meer zijn gaan verdienen op deze producten. In 2009 mochten de onderzoekers niet in de boeken van de supermarkten kijken, nu wel want de opdracht is formeel  neergelegd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM, vroeger de NMa). Eind van dit jaar of begin volgend jaar moet het onderzoek zijn afgerond.